Skip links

Παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ανωτέρας ποιότητας, πιστοποιημένου βιολογικά, από ένα πρότυπο κτήμα βιοδυναμικής
προσέγγισης και ολοκληρωμένης διαχείρισης. Το κτήμα μας είναι πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια εδώ και 30 χρόνια.

Η φιλοσοφία της καλλιέργειας πέραν των καλλιεργητικών μεθόδων και της πρακτικής επεκτείνεται στο πεδίο της ολιστικής θεώρησης και αντιλαμβάνεται το κτήμα ως έναν αυθύπαρκτο και ζωντανό οργανισμό, με τις ευαίσθητες ισορροπίες του, τους μηχανισμούς προσαρμογής αλλά και την δυναμική αυτοΐασης και διατήρισης της υγείας του.

Θεωρώντας το κτήμα μας με τους «κατοίκους» του όχι μόνο μία απομονωμένη καλλιεργήσιμη έκταση γης, όχι μόνο μέρος της Κερκυραϊκής υπαίθρου, μέρος της Ελληνικής και Μεσογειακής βιοποικιλότητας αλλά κομμάτι όλου του σύμπαντος, αυτόματα επικεντρώνεται και η θεώρησή μας στον σεβασμό και την αξιοποίηση των φυσικών δυνατοτήτων των δένδρων διασφαλίζοντας έτσι την υγεία τους χωρίς καμία τεχνική παρέμβαση και αυτό με την σειρά του μας ανταμοίβει με ένα προϊόν υψηλής ποιότητας τόσο από ωφέλιμες ουσίες όσο και από γευσιγνωστικής άποψης.

Έτσι η καλλιέργεια στα μάτια μας ξεφεύγει από την ωφελιμιστική και κερδοσκοπική αντίληψη μίας εμπορικής επιχείρησης και αποκτά την διάσταση συμβίωσης σε ένα αρμονικό και ισορροπημένο περιβάλλον όπου όλοι ανεξαρτήτως και ανεξαιρέτως οι οργανισμοί, από τους φαινομενικά πιο ασήμαντους (μικροοργανισμοί, τυχαίες αγριάδες, πουλιά, ζώα) έως τους από εμάς επιλεγμένους που ζουν εδώ να αποτελούν μία αλληλένδετα λειτουργική συνύπαρξη.

Με τον σεβασμό αυτόν συνυπάρχουμε και εμείς οι άνθρωποι που καλλιεργούμε αυτήν την γη χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο ήπιες μεθόδους και ακολουθώντας τους ρυθμούς της φύσεως μέσα από τις εποχιακές αλλαγές, τις φάσεις της σελήνης, με ήπιες παρεμβάσεις (κοπές) και χρησιμοποιώντας τα συνυπάρχοντα όντα ως αρωγούς (γαϊδουράκια και πρόβατα ως χορτοκοπτικά αλλά και για λίπανση, αγριάδες για χλωρή λίπανση) αλλά και την ολοκληρωμένη διαχείριση των «περιττών» που ανακυκλώνονται προσφέροντας πάλι με την σειρά τους ενέργεια στο κτήμα.

Στην παραγωγή του προϊόντος μας, ενός ανωτέρας ποιότητας ελαιολάδου, προσέχουμε την παραγωγή από τα πρώτα βήματα της καλλιέργειας μέχρι τα τελικά στάδια της διάθεσης. Η καλλιέργεια των δένδρων μας που βρίσκεται σε ένα ζωντανό και ισορροπημένο περιβάλλον όπου δεν ασκείται βία και χημικές παρεμβάσεις γίνεται με ήπιους τρόπους συμβατούς με τις αρχές της βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας.

Στην συγκομιδή το κάθε βήμα γίνεται με συγκεκριμένη τάξη και μελέτη προσαρμοσμένα κάθε φορά στις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση των δένδρων. Ξεκινάμε ενωρίς (αρχές Οκτωβρίου) να συλλέγουμε τον άγουρο καρπό προκειμένου να εξασφαλίσουμε υψηλές ποσότητες πολυφαινολών στο ελαιόλαδο. Οι πολυφαινόλες είναι ουσίες που παράγουν τα δένδρα ως αμυντικό σύστημα κατά προσβολών από ασθένειες και μικροοργανισμούς και ανευρίσκονται μεταξύ άλλων στο λάδι, στα φύλλα, τους ανθούς αλλά και τον φλοιό. Εδώ και κάποια χρόνια αρκετά εργαστήρια ασχολούνται με την έρευνα και τις ευεργετικές δράσεις αυτών των ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει αποδειχθεί ότι ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αντιφλεγμονώδη, ιοστατική, αντιγηραντική και οι έρευνες εστιάζονται τώρα και στην αντικαρκινική δράση και στην θεραπεία νευρολογικών παθήσεων όπως είναι η νόσος του Αλτσχάϊμερ. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι η ελαιοκανθάλη, η ελαιοευρωπαϊνη, η ολεασίνη, η τυροσόλη και η υδρόξυ-τυροσόλη. Αυτές προσδιορίζονται με την εφαρμογή συγκεκριμένων μεθόδων-τεχνικών και μεταξύ αυτών η ενδεδειγμένη από τον IOC και τον ΕΦΕΤ αναλυτική τεχνική HPLC-AD. Το ελαιόλαδό μας έχει υψηλή περιεκτικότητα πολυφαινολών. Τα επίπεδα αυτά ικανοποιούν τα προτεινόμενα κριτήρια από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕFSA) σχετικά με τον ισχυρισμό υγείας-Κανονισμός (ΕΕ) αριθ.432/2012. Συνοπτικά χαρκτηρίζεται ως υγιοπροστατευτικό προϊόν. αφού σε κάποιες περιπτώσεις περιέχονται πολυφαινόλες πολύ περισσότερο από 5 mg ανά 20 γρ. ελαιολάδου.

Τα τελευταία 3 χρόνια αναλύοντας το λάδι μας στον Τομέα Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, βρέθηκαν ότι οι τιμές σε όλα μας τα δείγματα ήταν εξαιρετικά υψηλές ξεπερνώντας κατά πολύ το κατώφλι του ισχυρισμού υγείας. Αν και δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί σε τι ακριβώς οφείλεται το φαινολικό φορτίο σε ένα ελαιόλαδο, φαίνεται να παίζει ρόλο (εκτός από την πρώϊμη συγκομιδή) το μικροκλίμα του κτήματος και ο προσανατολισμός του, η έκθεση στον ήλιο, το βραχώδες έδαφος, η ποικιλία και η ηλικία των δένδρων καθώς και η μη εντατικοποιημένη καλλιέργεια.
Επιλέξαμε το όνομα Ελ +
Αιών για να δώσουμε έμφαση στην ηλιακή ακτινοβολία που δέχεται το κτήμα μας λόγω προσανατολισμού-επικλίνειας και στο υπεραιωνόβιο της ηλικίας των δένδρων μας. (Ελ στα αρχαία σημαίνει φως, φωτεινό)

Το ελαιόλαδό μας τοποθετείται από την πρώτη στιγμή σε μεγάλα γυάλινα δοχεία ξεχωριστά το κάθε ζήμα προστατευόμενο από κατάλληλη αδρανή ατμόσφαιρα (για προστασία από την οξείδωση) και σφραγίζεται μέχρι την εμφιάλωση και τυποποίησή του. Παράλληλα αποστέλλονται δείγματα στην Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών για τον προσδιορισμό των πολυφαινολών ενώ άλλα σε ειδικό εργαστήρια Γευσιγνωσίας εγκεκριμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου για γευσιγνωστικό έλεγχο. Μόνο αφού ελεγχθεί και βαθμολογηθεί εκεί με 0 γευσιγνωστικά σφάλματα διατίθεται πλέον ως “Έξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο” όπως ορίζει ο νόμος συνοδευόμενο με τα απαραίτητα πιστοποιητικά και τις ετικέτες του.

Το κτήμα μας είναι επισκέψιμο και φιλόξενο για την συμμετοχή οποιουδήποτε κατά την περίοδο της συγκομιδής.